One of the building's four entrances leads to a new memorial plaza via a new brick pathway. Drawing: Gallin Beeler Design Studio
One of the building's four entrances leads to a new memorial plaza via a new brick pathway. Drawing: Gallin Beeler Design Studio

The $8.9 million project will gut the two-story, 13,000-square-foot library building and add 4,200 square feet to provide space for public meetings and youth programs, update technological infrastructure, and improve energy efficiency.

In addition to many functional improvements, the new design addresses two major shortcomings: the disharmonized architecture caused by stylistic differences between the original building and the 1986 expansion, and the lack of a convenient and accessible main entrance.

The elegant, understated addition wraps around three sides of the library to provide a unified, contemporary look. Its expansive glass curtain wall will open up the structure and present the library's inner workings to the community of 20,000 residents.

The project is financed through a 15-year, $8.9 million bond issue approved by voters in May 2015. To repay the bond, local property owners will on average pay an additional $71.10 per year, or $5.93 per month, on their property tax bills. The building is situated on land owned by the North Bellmore School District and administered through the New York State Education Department.

The project team:
Civil engineer: Galli Engineering
Construction manager: Elite Construction of NY
Design: Gallin Beeler Design Studio (GBds)
Mechanical, electrical, and plumbing (MEP) engineer: TAS Engineering
Structural engineer: The Di Salvo Engineering Group